Assalamualaikum


Terkejut. Ngeri. Tergamam. Itu first yang aku rasa bila aku dah jalan kaki ke lokasi kejadian sebab kereta dari awal tak bergerak sangat. Sangat lama OK. Hampir 3 jam lebih aku dengan membe aku, Ain kat jalan raya tu. Tragedi terburuk yang pernah aku tengok live di depan mata.

Kami hanya 500 meter saja dari tempat kejadian. First-first aku tak tahu pun apa yang jadi. Sebab dah lama tersekat dan aku tengok jalan kat depan aku kosong dan jalan kat sebelah pun kosong. Apa lagi, mestilah accident besar yang jadi. Jam menghampiri pukul 7 dan orang mula keluar dari kereta tuk tengok apa yang jadi.

Aku try tuk update pasal kesesakan lalulintas kat fb mahupun twitter. Tapi line waktu tu sangat-sangat busy dan terputus hubungan. Kami hanya menunggu dan menunggu. Konvoi-konvoi moto mula buat bising nak lalu tak muat. Macam nak turun belasah jea. Minyak kereta Ain plak, memang blinking dari awal. Cuak sebab nanti kami plak tersadai.



Aku keluarkan kamera aku, snap gamba jem dan suruh Ain posing tanpa tahu apa yang jadi kat depan. Tak lama lepas tu, barulah aku ke depan sebab dah lama sangat jem. MasyaAllah. Bas Ekspress tu melintangi laluan kami. Kereta Myvi dan Honda Accord ditimpanya. Bas JKM pula di lorong kecemasan di mana bahagian pemandu remuk teruk.

Agak jauh sedikit di hadapan, ada van dan sebiji kereta pun remuk. Waktu tu pemandu van masih lagi bernyawa. Tapi aku tengok berita sehari lepas tu, dia dah meninggal. Sedih kot, sebab aku nampak ramai keliling dia time kejadian. Sangat menakutkan.



Pengangkutan utama aku setiap kali mestilah bas ekspress. Bas yang terlibat ni pula selalu di laluan utama aku, Kuala Lumpur-Melaka, Melaka-Kuala Lumpur. Sekarang buat aku takut nak naik bas ekspress. Tapi aku tak nafikan yang bas yang aku naik selalunya mana pernah nak bawak slow-slow. Selalu je kat lorong kanan nak memotong. Ya Allah, selamatkan lah kami-kami ni yang naik bas dari ditimpa kemalangan. 

Waktu aku melihat keadaan bas-bas dan kereta-kereta yang remuk teruk tu, aku bersyukur sebab terlewat bertolak hanya beberapa minit. Mujur Ain lewat keluar dari rumah nak ambil aku. Aku dapat juga membantu mangsa-mangsa nahas tu yang menjerit kesakitan. Tabik pada doktor dan jururawat yang pantas membantu mereka. Tangan hancur, patah sini, patah sana. MasyaAllah.
keadaan mangsa-mangsa

ain yang kebosanan waktu tak tahu apa yang jadi

Darah mangsa bertaburan di atas jalan raya. Memang tragedi ni buat aku takkan lupa sampai bila-bila. Itulah yang aku cakap, apa ada pada tarikh dan jangan seronok sangat, pasti akan ada kesedihan selepas itu. Al-fatihah untuk semua keluarga mangsa. Moga kejadian ini dapat memberi peringatan kepada semua agar berhati-hati di jalan raya dan ingatlah orang tersayang.

Peringatan jugak untuk aku sendiri. Sila jangan bawa laju-laju. Kalau nak bawa laju, biar sorang-sorang, jangan libatkan orang lain. Please, please. Then bila dah sampai Melaka, aku dapat tahu, ada seorang meninggal lagi, penunggang motosikal yang suka cilok-cilok ni. Bertembung plak dengan lori/treler sampai melambung. MasyaAllah.

p/s : pernah termimpi accident banyak kali. :(



Assalamualaikum

Apsal semua orang excited kalau dengan tarikh 10.10.2010 ni? takpun dengan tarikh 20.10.2010? Semua orang suka dengan benda yang cantik, perfect dan macam-macam lagi. Semua taknak kalah dalam hal ni. Itu semua persepsi orang. Lain orang, lain persepsi.

Tarikh ni jugak jadi pilihan untuk akad nikah, dan tunang. Hari ni hari cari duit bagi wedding planner, catering, khemah dan wedding photo. Mesti banyak tempahan yang dapat sampai tak cukup tangan nak handle.

Angkasawan kita salah seorang yang pilih nak kawen hari ni. Sambil tu, genaplah 3 tahun dia ke angkasa. Tak gitu? Orang cakap, wedding of the year. Tema plak Persandingan Ala Kayangan. Terbaek. Aku suka tengok gamba pre-wedding diorang berdua.

Tabik untuk KB dan Saiful Nang. Mereka tu idola aku dalam bidang fotografi. Cantik kan gamba-gamba mereka dan editing mereka? Hajat di hati nak masuk Academy mereka bila dah ada duit. Memang worth it sebab dari zero ke pro.

Wedding of the year, angkasawan dan Dr Halina

Kalaulah aku ni tergolong dalam tangan seni, kan bagus? Buat apa-apapun mesti cantik dan lawa hasilnya. Aku nak try sehabis-habisnya hasilkan karya terbaik. Aku akan pastikan degree nanti aku tak tersalah lagi pilih course dan bukan lagi paksaan dari sesiapa.

By the way, Selamat Pangantin Baru untuk sesiapa yang pilih tarikh ni yea. Harap berkekalan hendaknya. Jangan hanya bertahan 10 bulan. Doa aku untuk perkahwinan kalian. Aminn.



Assalamualaikum

2 Oktober 2010. Penat dan letih. Hari yang hectic sangat. Aku bangun seawal jam 6.30 pagi untuk ke outing terbesar Redah Kasi Pecah 2 - Kuala Lumpur (RKP). Tapi malangnya takdapat pegi awal sebab kakak den nak keluar pun dalam pukul 9 pagi lebih sebab dia nak tengok Magika kat Midvalley. Aku hanya naik KTM dari Mid ke KL Central then barulah ke KLCC menggunakan LRT.

jumlah photog yang tersangat ramai

Alhamdulillah, rupa-rupanya event tu tak start pun lagi. Padahal jam kat tangan dah menginjak ke pukul 11 pagi. Bilanyer nak start? Mungkin sebab ramai sangat yang join, so kena tunggu punya tunggu. Takpelah. Actually event tu sampailah ke malam tapi aku dah tak berdaya nak teruskan sebab orang yang dengan aku pun ramai balik awal. Kamera aku pun dah kasi amaran, bateri tak mencukupi. Tapi ada jugak aku belajar something. Pasni impian aku, nak beli kamera cam abang-abang kat atas tu. Takpe, still muda lagi. Sempat tuk aku kumpul duit. Doa-doakanlah yea.

model kumpulan kami, Zara

abang Cemek, senior UTeM

Actually aku rasa nak jalan-jalan kejap kat Low Yatt nak view komputer baru. Orang kata, nape ko taknak beli laptop dah? Dah seriklah. Lagipun kita boleh dapat specs yang lebih dengan harga yang murah dibandingkan dengan laptop. So, aku teruskan lah nak follow diorang ke Bukit Bintang untuk Street Photo.

Alih-alih, aku dapat mesej dari sorang mamat ni, baru nak tanya aku, event RKP tu start bila. Aku katalah sekarang. Dia ingat nak join tapi then dia ajak lepak. So, aku pun dah bosan takde membe dah sebab semua dah balik, aku pun cakap ON. So, teruslah menuju ke Midvalley.

pizza yang dibelanja

Deen, nama mamat tu. Aku kenal dia dengan nama Deennasour sebab dulu aku suka baca dia punya blog. Kenal dia kat myspace kot dulu. Alih-alih aku tengok dia jadi calon DJ baru Hotfm. Patutlah aku macam kenal dia. Lama terlost contact dengan dia. Dia datang dengan membe dia, Mizi. Besh jalan-jalan dengan diorang. By the way, selamat bertugas tuk ko Deen,1 November nanti. Kasi ceria itu konti dengan Chad yea.

Mizi, Deen dan aku

Kesimpulannya, 2 Oktober lepas memang sangat-sangat penat sampaikan aku nak bukak mata pun dah tak larat sebab time balik naik KTM tu, aku dah macam nak pengsan. Sampai je rumah, lepak kejap then online then lelaplah mata aku sampai keesokan harinya. Fuhh, hectic giler. Tapi hari yang besh sebab dibelanja orang makan dan minum cuma tambang saja yang dikeluarkan sendiri. Thanks Deen dan Abang Cemek.

p/s : mana membe-membe perempuan aku yea? sejak akhir-akhir ni asek lepak dengan membe lelaki jea. diorang dah lupa kat aku kot.



Assalamualaikum

Raya oh raya kat Melaka. Ramai nau orang Melaka kat kelas aku ni. Senang cite, budak-budak Melaka kat UTeM ni teramatlah ramai OK. Kelas aku jea dah lebih 10 orang. Kitorang satu kelas ni plak suka nak konvoi beraya kat rumah diorang semua. Makan free, sape yang taknak kan? Rumah yang first skali aku pegi beraya rumah Bird yang dekat sangat dengan Tesco Cheng. Kami makan Mee Kari dan kek Secret Recipe gitu. Makanan yang lain, aku tak sempat nak sentuh sebab masa tu tak berapa lalu.

beraya dengan berseluar dan sweater. *geleng kepala*

Next lokasi rumah Bella. Tapi bukan rumah dia sebab rumah dia kat Bukit Mahkota. Yang ni rumah Tok Mak dia. Paling jauh pernah aku pegi beraya dengan budak-budak kelas. Muar oh Muar. Teringat Alam SYTYCD dengan Nana ke? Makanan kali ni Bihun Sup dan Begedil istimewa. Pencuci mulut plak, puding karamel. Nyummy. Thanks Bella. Tak sia-sia kitorang sampai dari jauh.

sampai jugak aku di Muar (yeay)

Last but not least yang mengumpul paling ramai budak kelas, rumah Dayah aka Doyot panggilan aku kat dia. Memang enjoylah. Jumlah kete yang join hampir-hampir dekat 10 biji kete. Bayangkanlah ramainya. Menu kat sini, Nasi Lemak. Eh, kegemaran aku tu. Kat sini jugak aku amek gamba passport diorang semua. Memang enjoy lah. Maklumlah lepas ni dah tak raya sama-sama dah.

dengan mereka-mereka yang sengal

ramai tak?

Tahun depan dah tak boleh konvoi ramai-ramai lagi. Kita dah berpecah. Ada yang nak keje, ada yang nak sambung belajar tempat lain tapi ada lagi yang stay. Dont worry lah, lain tahun kita jumpa OK. InsyaAllah. Pada rumah yang aku tak dapat join tu, sorry sangat-sangat. Maaf Zahir dan Batin.

babak poyo aku

Lepas raya ni ada lagi rumah orang di Melaka yang menjemput. Sama-sama kita nantikan yea.


Assalamualaikum

Dah masuk hari last di bulan Syawal barulah aku sempat tuk update cerita raya kat Kedah. Oh saya suka segalanya tentang Kedah. Seperti biasa, malam Raya adalah waktu yang paling besh untuk shopping raya tuk kali terakhir. Pekan Rabu jadi pilihan. Kedah sesak kedah sesak. Bihun sup waktu malam raya RM4. Betul-betul cekik darah betul ni. Pasni, jangan pilih kedai tu dah. Dahlah servis lambat. Memang kedai anda di black list.

Tahun ni, masih lagi beraya di Jitra. Mungkin akan kurang ke Pendang dah. Kalau pergi pun hanya untuk sejam dua dan bukannya bermalam di sana. Kenapa? Abaikan. Aku tak rasa seronok untuk beraya kali ni. Satu saja kelainan raya ni, semua asyik tanya pasal akaun Facebook. Sampai mak-mak sedara dengan bapak-bapak sedara pun sibuk jugak. Asal tangkap gamba jea, mesti sebut nak letak kat facebooklah tu.

Kalau raya yang selalu aku tengok mesti fesyen budak-budak pakai baju raya. Diorang tu dahlah comel, kiut. Pastu pakai plak baju kurung yang besar, baju melayu yang besar. Cam kesian je aku tengok tapi still comel kot. Rasa cam nak cubit-cubit je budak ni. Tapi tak boleh, tak pasal-pasal mak bapak dia serang aku. So, cara paling selamat, kita snap gamba mereka.

wajah kanak-kanak riang

Aku beraya kat kedah sampai raya ketiga jea sebabnya hari selasa kakak aku dah kena kerja. So, aku sefamily balik Penang masa raya ketiga then balik Bangi Raya keempat. Macam rush sangat plak raya kali ni. Tu yang aku kata tak besh. Tapi duduk kampung lama-lama pun tak tahu nak pegi mana-mana pun. Rasanya tahun ni duit raya macam orang dah taknak kasi kat aku. Jeles dengan waktu-waktu dulu, orang yang belajar kat universiti selalu dapat banyak. Kali ni, paling tak dapat. Redha saja. 

bergambar kat kampung di Jitra

Internet kat kampung tak payah risau sebab abang aku guna tenet yang bayar rm6 sehari. Aku guna free-free jea. Takpun pinjam sepupu punya berukband. Cuma tension saja nak online, baik aku online guna hp abang aku jea. Pandai tak den? Tapi still tak besh untuk online guna hp. Aku lebih suka online dengan skrin yang lebih besar. Macam manalah orang yang online guna BB tu kan? Iphone agak besh tuk online sebab skrinnya yang besar jugak. Takde keypad yang menganggu. Kan kan?
Bersama di kampung di Pendang

Cuti Raya kali ni 2 minggu OK. Sangat lama. Hanya duduk diam-diam kat rumah je aku even banyak giler jemputan rumah terbuka aku dapat. Jawapannya sebab aku takde teman nak pegi. Sedih kan? Takpelah next year yea aku pegi rumah terbuka korang. Jangan lupa jemput even aku tak dapat pegi tahun ni. Selamat Hari Raya.

Raya di rumah Makcikku di Simpang Empat



Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home