Thursday, September 16, 2010

[Aku] Selamat Hari Malaysia


Assalamualaikum

Hari ni 16 September 2010. Maksudnya hari ni cuti umum. So, sempena kakak dan abang pun cuti, kami ke Broga Hills tuk pertama kalinyer. Fuhh, penat sebab dah lama beno tak mendaki ni. Mendaki plak time matahari terpacak atas kepala. Giler tak giler? Panas giler kot. Sunburn, sunburn. Habislah muka aku.

So, di puncak yang tak berapa puncak, ku kibarkan bendera Malaysia kat sana. Guna tripod kot jadi tiang bendera. Kira ok lah dari takde tiang kan? Dah macam tawan puncak Everest jea tapi tu angan-angan yang susah tuk dicapai. Sebabnya stamina dan keadaan diri yang kurang berkemampuan tuk mendaki gunung itu.


Selamat Hari Malaysia semua pembaca blog dan kawan-kawan. Sama-samalah kita menghayati tarikh 16 September 1963 di mana terjadinya gabungan negeri-negeri untuk penubuhan negara Malaysia yang terdiri daripada Semenanjung, Sabah, Sarawak dan ketika itu ada Singapura. Yeah, hidup Malaysia. Saya bangga jadi anak Malaysia. 

[Raya] Kad Raya


Assalamualaikum

Untuk pertama kali, aku dapat kad raya dari stesen radio berbahasa melayu yang keempat paling popular. Mesti tak boleh lari dari tema warna Oren. Nice saja gamba penyampai-penyampai SuriaFM berbaju raya. Tahun ni takdapat kad raya dari HotFM. Takpelah, asalkan dapat jugak kad raya dari "dia" even bukan dia balas guna kad raya HotFM tahun ni. Thanks kak Fara.

Pengirim kad raya warna oren ni, tak lain tak bukan, semestinya dari kakak "harimau", kak Myra. Siap dia tulis nama panggilan aku dengan full name aku. Susah-susah jea. I like lah kad raya ni. Simpan jangan tak simpan yea aten. Kenangan tu. Fuhh. Thanks Kak Myra.

Manalah kad raya dari orang lain ni? Kata dah hantar tapi macam tak dapat pun lagi. Even kali ni sikit tapi at least lebih dari tahun lepas yang aku dapat. So, siapa kata orang sekarang dah tak hantar kad raya? Aku hantar, kawan-kawan aku pun hantar jugak. Korang tak hantar pun? Ada aku kisah?

kad raya SuriaFM

Updated : tup-tup, tengok kat mailbox baru-baru ni, alih-alih terperasan kadraya nama aku. tengok-tengok dari Kak Fara lagi skali. Oh, saya tahu kenapa. Yeay, dapat jugak kadraya dari TV3. Cuma ingatkan dari HotFM, baru rasa seronok berganda. Thanks for the kad kak Fara. Mana kad raya orang lain yang saya tunggu-tunggu? hurm.

second kad raya dari FF

Tuesday, September 14, 2010

[Lepak-Lepak] Lepak dan Berbuka Puasa


Assalamualaikum

Benda ni actually dah bape minggu dah berlalu. Cuma baru berkesempatan nak bercerita. Ni jelah aktiviti berbuka puasa yang sempat aku join di area Kuala Lumpur ni lebih-lebih lagi dengan kakak-kakak tersayang ni. Bilalah boleh lepak malam-malam lagi camni? Maklumlah amat-amat jarang aku keluar malam.

Sebenarnya buka puasa ni dah di cancel last minit tapi ON balik last minit jugak. Nasib baiklah ON last minit kalau tak, tak tahulah aku berbuka dengan sape hari tu sebab time tu aku dari Melaka kot. Thanks pada yang belanja tu. Thanks jugak pada yang menghantar aku pulang even terguna jalan yang sangat jauh tuk sampai. Jasa anda amatlah dihargai. Yang pasti asyik gelak je sepanjang lepak-lepak tu.


Tempat yang jadi pilihan Restoran PappaRich dekat Solaris. First time aku sampai tempat tu. Maklumlah, orang yang tak tahu sangat selok-belok kota metropolitan tu. Den sampai betul-betul on time dalam pukul 7 malam. Tu pun dah cuak sangat den dengan Kak Aida takut tempat penuh. Fuh, penat meredah kesesakan lalulintas walaupun bukan aku yang bawak kete tu. Hee.

Nasi Lemak PappaRich yang sedap tapi tak habes :(

Mr President yang happening

Dari indoor area sampailah kami semua tukar ke outdoor ketawa tak ingat yea. Orang-orang kat situ macam tension jea. Sorrylah yea sebab dah lama tak berpeluang lepak lama dengan orang kat atas tu. Asek busy jea. Bila kitorang free, dia busy. Bila kitorang takde masa, dia plak free. Itulah ragam manusia. Tiba-tiba.

Actually semuanya ada 6 orang termasuk sorang Mr Manager, kawan Mr President. Yang lain-lain, biasalah penyibuk life Mr President kat Suria termasuklah aku, Kak Aida, Kak Leo and Kak Iejat. Sangat beshlah dapat lepak dengan korang. Bila lagilah berpeluang macam ni? Tahun depan plak kot.
Gaya Mydin aku dengan Myra

Seperti kebiasaan, setiap yang aku pergi mesti akan ada sesi bergambar. Sama ada sempat or tak jea nak snap. Habis lobi solaris tu kitorang bergambar tapi tup-tup baru sedar, tak banyak sangat pun sebab aku lebih amek video dari snap gamba. Apa-apa pun layan ucapan raya Myra.



Tuesday, September 7, 2010

[Aku] Selamat Hari Raya Aidilfitri


Assalamualaikum

Ku mohon ampun dan maaf kepada semua rakan dan taulan yang membaca blog den ni. Harap diampunkan. Moga raya tahun ini memberi sinar kepada kalian semua. Berhati-hati di jalan raya semasa pulang ke desa tercinta yea.


Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin


Friday, September 3, 2010

[Aku] Bulan September


Assalamualaikum


Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan September. Jangan ada yang pejam tak celik-celik sudah. Hari ini saya akan pulang untuk bercuti selama 2 minggu sempena cuti Raya dan cuti mid semester. Rasa macam this semester saya bercuti lebih banyak dari biasa termasuklah cuti-cuti buatan sendiri. Nice tak? Kalau keputusan exam tak memuaskan, memang salah ANDA jangan salahkan orang lain yea.

Raya dah semakin menghampiri tapi macam tahun ni kurang sangat kemeriahannya. Aku takut nak hadapi perkara itu di hari raya tapi still jugak kena hadapi. Tapi berharap sangat Hari Raya ini dapat merubah mereka menjadi seperti dulu. Amin. Aku rindu saat-saat gembira tahun-tahun terdahulu. Please. Kembalilah menyayangi satu sama lain bukannya membenci.

Seperti kebiasaan sepanjang tahun, aku akan menghantar kad-kad raya kepada insan-insan terpilih. Setem dah naik harga. Takpelah demi kawan-kawan tercinta, aku tak kisah habiskan duit demi mereka. Tahniahlah pada siapa yang berjaya mendapat kad raya dariku. Berlagak macam artis plak. Poyo je kau kan Aten. Fafau pun tak macam ko. Sedar-sedarlah diri tu yea.

Pada kawan-kawan yang dah ada kat rumah atau kawan-kawan yang bakal berada di rumah, bantu-bantulah mak ayah prepare persiapan raya bukannya habiskan duit mak ayah shopping raya jea. Macam cakap kat diri sendiri nampak. Maklumlah, excited nak shopping. Tapi benci sebab sah-sah tempat shopping semuanya penuh sesak dengan lautan manusia termasuklah kawasan favourite Jalan TAR tu.

So, selamat bershopping raya dan selamat berpuasa dan selamat untuk semuanya yea. Renung-renungkan dan selamat beramal.