Monday, December 31, 2012

[Aku] Selamat Tinggal 2012


Assalamualaikum

Tinggal beberapa minit saja lagi kita bakal meninggalkan tahun 2012. Tahun yang mana aku kehilangan ramai orang yang disayangi. Mereka orang-orang yang paling aku sayang. Tapi ternyata Allah lebih sayangkan To' Timah, Tokteh, Abang Apai, Abang Apeng beserta Abang Botak. Aku doakan roh mereka semua dicucuri rahmat Allah dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

Tahun 2012 pula di mana aku mendapat kakak ipar. Abang aku berkahwin pada 11 November 2012 dengan Kak Izza di Kuala Rompin, Pahang. Kenduri sebelah lelaki pun dah selamat diadakan pada 24 November 2012 di Jenderam Hilir. Semoga ikatan perkahwinan di antara abang aku dan kakak ipar aku berkekalan hingga ke akhir hayat.

Moga kenangan pahit dan manis yang terjadi di tahun 2012 dapat menguatkan aku untuk menghadapi tahun 2013 menjadi lebih kuat, rajin, baik dan cergas hendaknya. Amin.


[TV] Separuh Akhir Muzik-Muzik 2 2012


Assalamualaikum


muka budak kelas tapi ada budak kelas lain jugak. tapi semestinya semua masscom

Maaf maaf maaf sebab baru nak update. Sengaja nak penuhkan entry 2012 yang sedikit ni. Almaklumlah, tinggal beberapa jam sahaja lagi kita akan menginjak ke tahun 2013. Seperti biasa, separuh akhir muzik-muzik macam dah jadi acara wajib yang kena pergi. Mungkin sebab yang utama, tempat dia sangatlah dekat dengan uitm tu. Macam last year, kali ni pun pergi dengan budak kelas. Tapi ada jugak budak kelas lain join. Sorang advert, sorang Journ. Ada yang last year datang jugak, ada yang baru first time. Tugas aku bawak dioranglah apa lagi.

Faiz dan Chad

Tahun ni pengacara dia bertukar tangan ke Faiz dan Chad. Sorang memang dah lama jadi pengacara. Rasanya dia banyak mengacara TV9 si Faiz ni dan sorang lagi penyampai radio HotFM Zone, si Chad. Sebabkan mereka ni baru lagi, dimaafkanlah kesilapan-kesilapan yang tidak disengajakan mereka sepanjang mengacara. So, tahun depan if jadi lagi, sila improve tau. Jaga-jaga ada yang memerhati. bak kata Kiah Propa gitteww.



Hafiz dan Adira mendendangkan lagu siulan ramai tahun lepas, Ombak Rindu. Pendatang baru Amir Jahari mendendangkan lagu Tanpamu. Suki yang katanya kawan aku pipi macam pau tu menyanyikan lagu dia Terlalu Mencintaimu. Sedap macam selalu dia nyanyi, next single please Suki. Nera yang mengantikan Shaheizy Sam dan Yana Samsudin melalui lagu Begini Caranya tu, dia nyanyi lagu Hatiku Milikmu. Bolehlah suara dia kali ni dibandingkan masa kat AF.



Next orang yang paling ramai penyokong malam tu, Sleeq dengan Ramlah Ram membawakan lagu Sesaat Kau Datang. Diandra Arjunaidi, malam tu nyanyian dia agak tak sampai sebab dia tak ada suara sangat. Patut rasa macam lain je sebab selalunya dia tak menghampakan. Lagu siulan ramai, Anak Kampung dibawakan oleh One Nation Emcess dengan Jimmy Palikat. Yuna macam biasa, mestilah awesome dengan lagu Terukir di Bintang dia.



Aku rindu Spider. Tapi Bagaimana lagu mereka malam tu. Bo Amir Iqram, dengan Lagu. Versi akustik okay malam semifinal tu. Sangat sangat awesomelah. Memang semua layan sangat bila dia nyanyi. Lagu tu pun sebenarnya lagu tema aku dengan kawan baik aku. Rindunya kat dia. Jaclyn Victor dengan lagu semangat dia, Separuh Jiwaku. Artis jemputan untuk malam tu, Meet Uncle Hussein dengan Fauziah Gambus. Suara Fauziah Gambus tapau habis artis yang perform malam tu tapi dia nyanyi sikit sangat. Tak puas hati. Nak lagi. Nak lagi.


Gamba atas barisan artis yang mengumpul markah tertinggi malam tu. Untuk AJL akan datang, yang berjaya cuma lagu Anak Kampung, Tanpamu, Ombak Rindu, Lagu dan Terukir di Bintang. Cuma lagu dari Spider tak berjaya meneruskan. Sayang seribu sayang nak tengok Spider perform malam AJL. Kebanyakan yang berjaya ramai cipta lagu sendiri. Sangat awesome lah mereka kan? Good luck.

birthday girl, Syaznim

Lepas habis je Separuh Akhir tu, kitorang pergi makanlah apa lagi. Kelaparan kot. Tapi masa tu aku tak makan sebab perut dah masuk angin cuma makan donut yang birthday girl dapat. Tu je yang boleh telan, okaylah kan, dari tak makan langsung? Yang pasti malam tu memang best dapat releasekan sementara kepala otak kami ni. Cool sangat.



Thursday, December 13, 2012

[Field Trip] Malaysian Association for the Blind (MAB) dan Parlimen


Assalamualaikum


22 Oktober 2012. Ye aku tahu ini cerita lama. Biarlah nak update pun. Rombongan pelajar-pelajar CMP dari semester 3 dan semester 4 diberi peluang untuk ikut rombongan ke MAB dan Parlimen. Rombongan bertolak pukul 8.30 pagi dan sampai dalam pukul 10 pagi selepas mengharungi jalan jem. Biasalah hari kerja dan hari Isnin.


Sampai-sampai je MAB tu terus kami dihidangkan dengan sarapan. Aku minum air je sebab sebelum bertolak dan sarapan dah. Perut tak mampu nak telan lagi.


Lepas sarapan, kami dibawa ke dewan untuk dengar penerangan tentang MAB. Apa tugas-tugas MAB, siapa disebalik MAB dan macam-macam lagi. Siap ada dia ajar macam mana kita nak tegur orang buta. Lepas taklimat tu barulah aku tahu serba sedikit. Selama ni, salah rupanya. Kita kena ada depan orang buta untuk pimpin diorang bukan belakang diorang.


Lepas daripada taklimat kat dewan. Kami dibawa ke Perpustakaan MAB. Kat sinilah ada koleksi buku-buku untuk orang buta baca. Buku dengan gambarajah pun ada. Bagusnya. Yang pasti aku diberitahu yang ada juga mereka terjemahkan novel Ombak Rindu kepada novel bertulisan Braille. Kat sini juga ada sukarelawan yang menulis balik dari buku-buku untuk diterjemahkan. Siapa nak jadi sukarelawan, datang je kat sini. Kamu memang diperlukan.

gamba sekitar lawatan

Semester 3C

Lepas tu kami dijamu dengan makanan lunch plak. Time ni baru rasa kelaparan ya amat. Terima kasih MAB sediakan makanan yang sedap kat kami. Lawatan ke sesi petang parlimen pun bermula. No handphone. Ala, takboleh nak tweet. Kami dibawa lihat sendiri sesi ahli parlimen membahaskan apa yang ingin dibahas kat Dewan Rakyat. Dengar jelah mereka. Ingat ramai wakil rakyat ada sebab hari isnin tapi tak jugak. Mungkin sebab ramai ada kerja lain untuk diselesaikan. Kami dibawa juga untuk melawat Dewan Negara. Gamba ada kat Dewan Negara tu tapi takdapat ditangan lagi. Sedih.


Semester 4C

Apa-apa pun lawatan yang sebenarnya aku taknak pergi ni banyak jugaklah aku belajar. Terima kasih kepada kelab CMaP yang menganjurkannya.

Kelas paling havoc, Semester 3A

Tuesday, November 27, 2012

[Jalan-Jalan] Hari Malaysia - Melaka


Assalamualaikum



Perjalanan jauh tak kurasa kerna hatiku melonjak sama. Err, ternyanyi lagu Balik Kampung plak yang padahal takde kena mengena langsung pun. Percutian aku dengan kakak berdua ke Melaka je pun. Rindu aku dengan Melaka ni. Dulu belajar 3 tahun kat sini. Banyak kenangannya kot. 


Abaikan muka berkerut kat atas tu. Sebenarnya agak stress dengan cuaca yang sangat panas kat Melaka that time. Nak bergambar pun takde mood. Kesian kat kakak aku yang nak bergambar tu. Maafkanlah ye. Nanti esok lusa kita datang lagi tau. 


Makanan wajib yang patut pelancong rasa kat Melaka ni ada dua je. Asam Pedas kat Kota Laksamana dengan Cendol kat depan Jam Besar Melaka ni. Harga berpatutan dan for sure sedaplah. Kalau tak sedap, taklah teman rekomen kat korang. Cuba tau nanti. Pastu cakap kat teman okay ke tidak yea.



Walaupun cuaca panas dan terik, aku dengan kakak still berjalan-jalan kat sekitar Bandar Hilir sebab nak tengoklah apa yang terbaru. Sama je teman tengok. Cubalah tambah pembaharuan sikit. Kalau tak banyak, sikit je pun teman terima. Tapi takpelah, teman faham, Melaka bandar bersejarah, mestilah takboleh nak ubah sukahati kan?


Sebenarnya, aku dengan kakak lalu Jongker Walk dengan harapan nak cari guest house or hotel yang boleh kami tidurkan diri. Kami takdelah nak booking dulu sebab ingat tak ramai. Rupanya semua hotel-hotel bajet kat area Jongker semua penuh. Penat jugaklah berjalan-jalan cari hotel ni. Tapi time nak jalan-jalan ni lah buat kami jumpa bangunan-bangunan yang tak pernah lalu. Kalau lalu dengan kereta, mungkin sesat sebab banyak jalan one way.

sekitar Jongker Walk



Oh ya, baru aku tahu, sebenarnya ada hari yang boleh kita tengok pekerja KFC pakai baju kebangsaan kita, Baju Kurung dengan Baju Melayu. Antara harinya mestilah Hari Raya kan? Selain Hari Raya, rupanya masa Hari Malaysia pun diorang pakai jugak. Baguslah macam ni. Barulah Malaysia. Tak gitu? Next time nak datang Melaka lagilah. Nak melawat kawan-kawan sediploma dulu. 

Thursday, September 27, 2012

[Event] Art For Grabs - Annexe Central Market


Assalamualaikum

Event Art For Grabs baru je berlangsung kat Central Market hujung minggu lepas. Hari Sabtu dan Ahad. Event tu menghimpunkan acara launching buku-buku, filem mahupun apa yang berkenaan Art untuk dikhabarkan kepada peminat-peminat alternatif. Aku pilih untuk datang hari Sabtu.

Tujuan aku yang utama nak tengok tayangan filem Kontradiksi dan jumpa dengan mereka yang lama tak jumpa. Tapi sayangnya kesemua mereka busy hari tu takdapat datang. Sedih. Launching DVD filem alternatif  Kontradiksi yang dijual syarikat buku Fixi dan tayangan filem tu diarahkan Aloy Paradoks dan Nazri M Annuar dijangka start pukul 6 petang.

Namron dan Amani

Amani melayan peminat

Sebelum event Kontradiksi tu, ada pelancaran buku terbaru Namron iaitu, Laut Lebih Indah Dari Bulan. Buku dijual dengan harga RM15 sebuah yang menghimpunkan skrip-skrip teater dari Namron sendiri yang diedarkan oleh Merpati Jingga. Tambah istimewa, Sharifah Amani buat penampilan istimewa membacakan salah satu skrip teater dari Namron bertajuk Aku Nak Jadi Bintang. Aku suka cara Amani baca. Awesome sangat.

Laut Lebih Indah Dari Bulan


Sebenarnya, sebelum pelancaran buku Namron, rupanya ada tayangan kesemua Astro Hometown Short Films. Tak silap ada 14 cerita dan Amani salah seorang pengarah. Kesemua diterbitkan oleh Red Films. Sebenarnya aku tak tahu pun cuma bila jejak kaki kat Annexe dengan Kak Ina, nampaklah muka-muka dikenali. Ada Iedil Putra, Sherry Abdullah dan lain-lain. Tapi tak dekat dengan diorang pun sebab tak kenal. Lepas tu menyesal. Padan muka kat diri sendiri sekarang.


Berbalik pada Kontradiksi, filem alternatif yang berdurasi selama sejam lima minit ni ada dua cerita dalamnya. Antara pelakonnya, Fazleena Hishamuddin, Fynn Jamal, Amar Amir, Aman Nassim dan beberapa pelakon alternatif yang lain. Selalunya kalau ada tayangan filem, mestilah ada pelakon utama tapi sayangnya waktu tu, semua pelakon utama ada hal. Jadi mereka bawak pelakon tambahan Fasyali Fadzly dan Pyan Habib. Nampak kan kelainan di situ? Pengarah plak, Aloy saja dapat datang sebabnya Nazri ada di New York.


Ramai rasanya memilih story kedua dari story pertama sebab story kedua lebih ringan untuk difahami manakala story pertama lebih berat. Story pertama cerita pasal kecurangan kekasih hati dan salah memilih jalan sebab terpengaruh dengan kawan-kawan. Story kedua cerita pula pasal keberanian diri meluahkan rasa cinta kepada orang yang disukai. Untuk tahu ending kedua-dua story, bolehlah dapatkan DVD Kontradiksi di kedai Buku Fixi kepunyaan Amir Muhammad ataupun boleh order online di Buku Fixi.

Fasyali Fadzly, Aloy Paradoks, Pyan Habib

Sunday, September 9, 2012

[Event] Masscom 40th Anniversary


Assalamualaikum

1 September 2012. Hari yang ditunggu-tunggu exstudent Masscom UiTM Shah Alam. Majlis makan malam diadakan untuk meraikan mereka. MasscomMight Returns katanya. 40 tahun sudah usia Fakulti Masscom dari 1972 hingga 2012. Ramai sangat yang berjaya. Tak kiralah dalam bidang politik, hiburan, perniagaan. Semuanya lah. Tak terkira. Tahniah student Masscom!

barisan crew Explorace yang bertugas

Tapi aku tak terlibat untuk majlis grand dinner gilang gemilang tu. Aku hanya menjadi crew untuk acara Explorace yang diadakan siangnya. Membantu lecturer Sociology aku sem lepas, menjaga checkpoint. Yang penting dapat tshirt walaupun saiz L, aku peduli apa. Lagi satu, katanya kami bakal dapat sijil sekali. Hopefully.

suasana sekitar acara penutup Explorace

peserta sedang khusyuk siapkan Jigsaw Puzzle

Aku ditugaskan jaga checkpoint ke 6 dari 9 checkpoint yang ada. Checkpoint aku adalah sesi mereka siapkan Jigsaw Puzzle. Susah kot sebab tak sama dan pening. Kesian diorang. Aku hanya boleh tengok diorang selesaikan, nak tolong pun aku pening. Peserta yang terlibat kebanyakan student Masscom dulu, sekarang, lecturer dan ada jugak staff fac Masscom. Lama jugaklah mereka ambil masa nak siapkan puzzle tu.

kami warga CMP sangat awesome

Habis je checkpoint aku, terus aku lari ke kawasan dataran Menara. Maklumlah keseorangan kat dataran HEP walaupun ada student yang tengah study kat situ. Maksud lari aku tu bukan betul-betul lari lah, jalan je sebenarnya. Janganlah salah faham. ('-____-)

Oh ya, usai semua habis, peserta dan crew dijemput untuk makan tengahari. Makan free sape yang taknak kan? Habis je makan tengahari, ada sesi cabutan bertuah dan sesi penyampaian hadiah. Sambil tu diselitkan dengan ucapan Dekan Fac Masscom, Prof Adnan. Hadiah cabutan bertuah ada dari Panasonic tau. Jangan main-main. Hadiah untuk explorace ni pun boleh tahan, hadiah first, RM700. Untunglah. Yang lainnya aku tak ingat tapi ada jugaklah hadiah voucher Jusco. 

peserta dan crew Explorace

Habis je semuanya. Sesi bergambarlah apa lagi. Memang semua orang gila kamera. Maklumlah zaman-zaman semua orang ada kamera. Eh tiba-tiba plak. Oh ya, ada jugak acara untuk kanak-kanak. Hadiahnya hamper okay. Kanak-kanak agak ramai yang mereka bawak. Comel je. Rasa macam nak culik sorang. Rasa jelah yang mampu.

crew yang terlibat

Sebab ada lebihan hamper, so crew yang takdapat nombor cabutan bertuah, terus ada sesi cabutan bertuah untuk crew. Tak silap ada lebih kurang 10 hamper yang lebih. Aku masa tu dapat nombor 056. Lepas satu nombor, satu nombor disebut. Langsung tak disebut nombor aku. Masa tu dah pasrah. Tapi sampai je ke hamper terakhir, tiba-tiba nombor aku disebut. Masih ada bertuah tu kat aku. Alhamdulillah. 

hamper yang bertuahkan aku

p/s : gamba ramai-ramai dari A.Aziz Azizam


Friday, August 31, 2012

[Aku] Salam Merdeka 55 Tahun


Assalamualaikum


Merdeka! Merdeka! Merdeka!


[Aku] KL, Kami Kembali


Assalamualaikum

25 Ogos 2012. Aku kembali ke kota kesibukan, Kuala Lumpur. Kembali dengan bas. Ya, dengan bas sebab abang dah balik awal, dia kerja awal. So, aku dengan kakak terpaksalah naik bas. Tiket bas kami jam 12 malam. Malam senang sebab boleh tidur. Err, kalau siang pun sama jugak aku tidur. Salah konsep di situ nampaknya.


Memang langsung aku tak boleh nak tidur. Walaupun seat tu besar ke apa, mungkin aircond bas Konsortium terlalu sejuk. Menggigil aku sepanjang perjalanan. Macam mana nak travel g oversea macam ni? Sejuk aircond pun tak tahan. Itu lain kan? Mana ada sama. Takde. Takde.


Sampai seawal pukul 4 pagi lebih sikit. Awal gila. Tren pun tak start operasi lagi. Terpaksalah merelakan diri lepak kat KFC. Ramai je lepak situ. Semua terlena atas meja KFC tu. Aku? Masih tak berjaya tidur tapi muka dah cukup mamai, macam baru dapat dadah. Eh tahu ke aku muka baru dapat dadah macam mana? Tu perumpamaan je okay. Jangan salah anggap. Dadah pun aku tak pernah tengok. 


Tren start operasi pukul 6 pagi. Dalam pukul 5.45, aku dengan kakak dah gerak ke Plaza Rakyat. Ramai betul orang tunggu sepanjang laluan Puduraya ke Plaza Rakyat tu. Kiri kanan sampai ke pagar Plaza Rakyat. Kami terus gerak ke depan sebab bila pagar dah bukak, surelah nak beli token beratur panjang. Nasib baik elok je kat depan, pagar pun bukak. 

muka dah macam apa, tak tidur semalaman

Sampai je Bandar Tasik Selatan, singgah sebentar kat surau ERL untuk Subuh. Sunyi je pagi-pagi tapi suasana sangat nyaman. Rasa macam kat oversea. Mungkin sebab anasir-anasir jahat tak muncul pagi-pagi. Aman jadi rakyat Malaysia. Tiba-tiba.


Sampai je Putrajaya Sentral, tunggu plak abang ambil kami. Yelah, kalau bukan dia ambil sape lagi? Nasib baiklah lepas tu dia bawak makan. Sedap jugaklah Nasi Lemak kat Presint 8 punya foodcourt. Murah pun murah. Sebab tu ramai mungkin. Kalau nasi lemak biasa, RM1 je. Mana nak cari harga macam tu dah? Kat Putrajaya plak tu. Sampai je rumah, petang baru dapat tidur. Sungguhlah badan ni pelik ya amat.

nasi kakak. aku berlaukkan telur goreng je

Thursday, August 30, 2012

[Jalan-Jalan] Georgetown dengan Bas


Assalamualaikum

Masih lagi entry mood raya tapi dah bertukar ke entry Jalan-Jalan. Raya keenam tak silap, aku dengan kakak-kakak aku sengaja nak jalan-jalan sekitar Georgetown. Tapi kami tak naik kereta, kami naik bas. Seronok sikit sebab takpayah nak pikir parking mahal ke tak, berapa lama ke tak. Cuma yang tak bestnya nak menunggu bas tulah. Ada yang cepat, ada yang lambat nau. Redha.


Kami naik bas dari Balik Pulau. Then berhenti kejap kat Stesen Bas Sg Nibong sebab nak beli tiket balik Kuala Lumpur oh Kuala Lumpur. Then teruskan ke destinasi Komtar. Sekitar situ ada 3 shopping mall, 1st Avenue, Prangin Mall dan Komtar sendiri. Jalanlah korang sampai lenguh kaki dalam mall tu.


Dah bosan jalan dalam mall? Korang bolehlah jalan kaki ke Bazar Chowrasta. Kat sekitar jalan tu, banyak kedai jual cenderahati Penang. Tak kisahlah keychain ke, baju ke. Semua ada. Macam tempat-tempat pelancongan yang lain jual tu. Kat sini nampaklah cenderahati tulis Penang. Barulah betul dari Penang. Tak gitu?


Yang femes kat Penang ni, tentulah Jeruk. Manis dan sedap. Selalunya yang tak pandai nak pilih jeruk apa nak makan, diorang akan pilih jeruk campur. Jeruk campur tu semualah diorang letak, jeruk pelam, betik, umbra, pala, ceri dan beberapa jenis lagi. Selalunya setengah kilo hanya RM5. Murah-murah, so nanti jangan lupa borong banyak.


Oh ya. Sebenarnya restoran Nasi Kandar Line Clear letaknya dekat je dengan bazar Chowrasta tapi kena rajin jalan sikitlah. Masa ni sebenarnya time solat Jumaat. Selalunya kedai-kedai Mamak ke apa ke, memang ditutup kejap. Yelah mereka nak solat Jumaat. Lebih afdal. Kalau tengah tutup dah ramai macam atas, memang taklah nak beratur. Digalakkan datang malam sebab selalunya kalau malam yang selalu aku datang, memang tak ramai sangat. Rasa tetap sama ye kawan-kawan.


Sebab kebanyakan kedai makan tutup. Terpaksalah menghabiskan masa jalan-jalan kejap. Yang kat atas ni Bazar Penang. Selalunya tempat ni jadi tumpuan nak beli keperluan raya. Kalau tengok rupa sekarang, dah tak berapa nak ada orang. Almaklumlah orang dah raya, nak borong apalah sangat kat sini. Jalan-jalan cuci mata sudah.


Oh ya. Satu lokasi untuk makan cucur udang yang sangat sedap juga terletak dekat kawasan bazar. Kedai tu kat lorong dalam bazar. Depan ada orang jual T-shirt Penang semua. Kalau dari bazar, ada jalan kecik, nanti korang nampaklah. Takpun tanya orang kedai cucur udang, tahulah diorang kedai tu kat mana. Memang sedap terutama kuah dia. Manis je rasa.


Lepas makan. Teruskan berjalan. Dapat jugaklah minum cendol. Ingatkan sedap tapi memang tak berapa sangat. Manis terlebih. Sebabkan dahaga kita redah je lah minum asalkan dapat hilang dahaga tu. Tak gitu? Berhadapan kedai cendol, ada jual buah berangan. Agak femes buah berangan Cina tu. Selalu jugaklah masuk paper, masuk tv. Bolehlah membeli pada yang suka.

Then kami tunggu bas shuttle free depan 7eleven. Saja nak round-round tengok Georgetown dengan bas. Ramai je orang dalam bas ni. Maklumlah bas free, sape yang taknak naik kan? Bas tu nama dia CAT Shuttle. Bas ni lalu Masjid Kapitan Keling, Jeti, Muzium Pulau Pinang, Padang Kota dan macam-macam lagilah. Tak silap ada 19 stesen. Boleh tengok CAT Shuttle untuk info. After satu pusingan kami pun turun kat Komtar.


Sebabkan dah habis round by bus, kami agak kelaparan nasi. So, next destinasi Restoran Nasi Kandar jugak. Restoran Wawasan Mutiara. Kedai ni terletak dekat depan Pejabat Pos Komtar. Boleh dikatakan dulu, memang kedai favourite aku beli makanan zaman duduk Penang dulu. Tak kiralah untuk sarapan or lunch. Sedap je. Aku suka makan Daging masak Hitam kedai ni. Makan dengan satu lauk tu je dah buat aku  kenyang. Takperlu yang lain.

nasi kakak. daging hitam tu yang dimaksudkan. kuah dia sedap.