Saturday, July 30, 2011

[Event] Party Costume Filem Tolong! Awek Aku Pontianak [TAAP]


Assalamualaikum


Event yang dianjurkan oleh tuan empunya blog Sensasi Selebriti. Mulanya rasa macam takdapat nak join tapi alhamdulillah dapat jugak sebab abang Budiey cari pembaca last minit. Aku tweet dia tanya nak datang boleh tak, so dia pun kata boleh. Syukurlah aku tak sesat nak ke Menara KL masa tu. Nampaknya ingatan masih kuat dengan jalan-jalan ni walaupun time kecik-kecik dulu last datang. Tema bagi event ini adalah Costume sebab dalam filem Tolong! Awek Aku Pontianak (TAAP) ada babak Party Costume.

Aku datang dengan tema sukahati. Rasanya bila aku pakai kasut but ikut temalah kot. Senang sikit aku nak tendang hantu-hantu yang buat kacau. Kebanyakan yang datang semua berpakaian hantu. Memang hantu betul lah. Nasib baiklah event ni siang, kalau malam agak berbahaya sikit. Maaflah tiada gamba mereka-mereka yang hantu tu sebab aku takde kamera that day. Aku tumpang kamera orang. First time aku tak keruan sebab takde kamera kat tangan.

Untungnya kat event ni, orang ramai dapat tengok preview 30 minit filem TAAP. Masa tu boleh tengok yang pembaca-pembaca Sensasi Selebriti semua ketawa dan senyum simpul. Tu belum lagi tengok full punya. Yang pastinya bila aku dah tengok sendiri kat panggung, memang kelakar tak ingatlah filem ni. Yang tak sempat tu, apa lagi langganlah kat Astro First. Korang takkan rugi punya. Percayalah.

sesi temubual pelakon TAAP. Sazzy agak lewat datang.

Hanya sebahagian pelakon-pelakon TAAP yang ada. Jadilah dari takde langsung kan? Yang pasti hero dengan heroin kenalah ada. Antara pelakon yang hadir, Zahiril Adzim (Bob), Sazzy Falak, Liyana Jasmay, Sufian Mohamed dan Nurul. Selain tu, Bob ada bawa tunang dia, Shera Aiyob siapa lagi. Sangat comel dia berpakaian pari-pari. Sampai selalu jadi mangsa gangguan kami untuk bergambar.


Ada juga artis-artis yang datang nak promosikan single terbaru diorang. Najwa Latif dengan Cinta Mukabuku nya, Farawahida dengan Jangan Tanya Aku Lagi, dan Shylla Amzah dengan Patah Seribu. Farina AF8 aku tak pasti tajuk lagu yang dia nyanyi. Aku jadi tak berapa betul kejap bila dengar suara Farawahida live nyanyi her new song tu. Lagu tu aku memang minat sangat sejak tengok drama Mata Ayer. Terus aku suka kacau dia kat twitter dengan fb sampai sekarang. Hebat betul penangan dengar live ni.


Sebagai pembaca buku pelbagai jenis, sure-sure buku si Bob ada aku beli. Susah betul nak dapatkan that book sebab masa tu takde lagi dijual kat MPH or mana-mana kedai buku. Yang jual hanya online dan aku kurang minat beli macam tu. Nasib baik kat SACC ada pesta buku hari tu. Semangat bawak buku tu dari rumah. So, gunakan peluang yang ada, mintak sign tuan penulis. Tunjuk je kat dia, Alhamdulillah yang first terkeluar dari mulut. Alhamdulillah lah macam tu kan.

jeles tak jeles tak?

Najwa Latif - she's nice person

Liyana Jasmay memang suka posing


Kalau diikutkan, rasanya geng aku lah yang kuat bergambar dengan artis-artis ni sebab takut bila dah habis, dah susah sebab time tu semua orang berebut. Seorang pun dari geng kami tak dapat cabutan bertuah. Maklumlah kami ni jenis yang tak bertuah selalu. Teringin nak handycam Canon tu, takde rezeki nampaknya. Cuba lagi di lain event. InsyaAllah, jika berpeluang dan bernasib baik.


kami asyik kacau dia. dia familiar dengan atenzone. tapi jarang tweet dia pun. T_T

Akhirnya tamatlah sesi beramah mesra dengan mereka-mereka yang punya nama ni. Kami yang tak punya nama hanya ada gamba dengan mereka. Hampir-hampir putus asa tak dapat bergambar dengan Sazzy Falak sebab dia menghilang kejap sampai kami dah turun bawah pun. Tapi nampaknya kami ada jodoh sebab masa dia turun kami tengah bersembang nak balik. Dapat package sekali bergambar dengan her husband. Tabik lah dengan attitude diorang berdua. Ada sebabnya. Siapa kenal diorang, korang akan tahu.
They were an awesome couple

Thursday, July 28, 2011

[Cuti-Cuti] Kuching, Sarawak - Jalan-Jalan Sini Sana


Assalamualaikum

Entry terakhir tentang Kuching. Yang pasti korang takkan pernah rugi terbang sejauh sejam setengah untuk bercuti ke Kuching dari LCCT. Terasa nak datang lagi dan lagi dan lagi. Waterfront Kuching tempat yang sangat wajib korang lepak chill sampai lebam. Kat situ ada muzium, ada bazar, ada kedai cenderahati, ada mall dan macam-macam lagi. Korang digalakkan untuk tidur kat sini sebab nak gerak ke satu tempat ke satu tempat just jalan kaki je. Jimat duit korang tak payah menyewa kereta beberapa hari. 

statue kucing ni wajib, bukti korang kat Kuching

belakang tu Dewan Undangan Negeri Sarawak. tertarik dengan bangunan tu.


India Street tu kalau korang nak feeling rasa kat Campbell Street versi kecik sebab kedainya sangat tak banyak. 

kedai ni korang boleh layan shisha tapi kami taklah




pilih-pilih, fridge magnet 5 untuk RM10

Kuching Waterfront waktu malam

Satu tempat yang korang wajib pergi kat Kuching ni semestinya adalah Sarikin. Tempat ni adalah sempadan antara Malaysia dan Indonesia. Kalau korang drive ke sana, lebih kurang 45 minit dari bandar Kuching. Kiranya macam Wang Kelian, Bukit Kayu Hitam, dan Rantau Panjang. Korang kena pandai tawar kaw-kaw punya, sure takkan rugi dan dijamin kiri kanan penuh.


Aku hanya sempat beli ukelele tiruan. Sebab bunyinya dah macam alat muzik tradisional Sarawak. Tapi sila gerak pagi ye sebab kawasan ni panas nak mampus. Sediakan payung ke topi ke. Kalau takde pun takpe sebab kat sini semuanya sudah dijual. Siap nanti bila korang jalan je, akan ada mamat tawarkan, kain lap, kain lap. Don't worry.

Kat sini yang paling banyak borong mestilah mak. Dia borong tikar Sarawak, beberapa helai baju blouse, dan juga telekung. Harga kat sini murah sangat. Kalaulah masa ni aku ada duit lebih, for sure aku akan beli banyak barang. Tapi sayangnya masa ni memang poket aku tengah kosong. Ukelele je yang mampu. One more thing to share dengan korang, kat Sarawak ni, penduduk-penduduknya boleh menggunakan parabola. Hampir 1000 stesen tv di seluruh dunia mereka dapat layan. Untungnya kawan ayah aku yang tinggal kat sini.

parabola kat rumah kawan ayah

Thanks sebab membaca pengalaman aku ke Kuching ni. Ada masa lagi aku share tentang pengalaman di tempat lain pula. See u again Kuching dan aku akan pastikan lain kali poket aku penuh dan boleh shopping dengan hati yang gembira kat sini.

[Cuti-Cuti] Kuching, Sarawak - Muzium Kucing (Cat Museum)


Assalamualaikum


Muzium Kucing adalah salah satu landmark di Kuching yang sangat senang dikenali. Ia terletak di sebelah Petra Jaya (seberang sungai Sarawak). Dari jauh lagi korang boleh nampak mercu tanda seperti sebuah kubah masjid di atas bukit. Kadang-kadang ada yang menyangka itu adalah Masjid Negeri Sarawak yang ada berdekatan.

Ini muzium kedua yang dilawat selepas Chinese History Museum. Mula-mula kami nak ke sini sebab rasakan yang muzium ni akan ada kucing hidup yang comel-comel. Maklumlah kami sekeluarga ni memang jenis sayangkan kucing dan gilakan kucing tapi harapanku hancur berkecai. Yang ada hanyalah replika kucing dan gamba-gamba kucing. Harap lepas ni tolonglah bawa seekor dua kucing hidup jadilah, barulah kena dengan nama Muzium Kucing.

Walaubagaimanapun masuk adalah percuma bagi pengunjung. Yang perlu bayar jika korang nak tangkap gamba ataupun merekod video dalam muzium ni. So, RM3 telah dibayar. Boleh je kalau aku nak seludup masuk tapi bukan itu caranya. Layanlah gamba-gamba kami ni yang gila kamera.




Replika kucing ni sangat comel. Rasa macam nak bawak balik je. Kat sini juga ada booth-booth barangan berasaskan kucing dijual. Ada keychain, ada beg, ada dompet dan macam-macam lagi. Tapi jaga-jaga dengan harganya sebab ada yang murah, ada yang mahal. Tapi kami tak beli pun sebab kurang berminat.





sebijik plak muka abang dengan kucing tu. hikhik

calon-calon pelakon CATS akan datang

sape stylo lagi? mestilah minah berbaju purple tu kan?

Selesai menjelajah muzium tu, aku, kakak dan abang suka dengan tempat di luarnya. Lagi layan dari dalam muzium tu sendiri. Bagi kami yang suka bergambar bagai nak gila tu, tempat kat luar ni memang tertarik dan terbaik. Sampai ada pasangan pengantin pun shoot kat sekitar ni. Scenery sangat best dan saya suka sangat.

bertapa pun boleh

kakak dengan abang relaks je tapi adik diorang dah macam miss world tak laku


Last but not least, Muzium Kucing ni kalau korang taksempat melawat pun takpe, no hal tapi kalau nak bergambar, tempat ni paling sesuai. Digalakkan sangat datang dan posinglah anda sampai tak larat.

[Cuti-Cuti] Kuching, Sarawak - Sampan oh Sampan


Assalamualaikum

Sampan oh sampan. Teringat sama kayak bila naik. Padahal takde kena mengena kayak dengan sampan ni. Sampan-sampan ni guna enjin untuk digerakkan. Kalau tak guna enjin rasanya tak mampu sampan ni untuk didayung ke seberang sebab penumpang-penumpangnya lebih berat dari biasa. Sampan ni digunakan untuk menyeberang ke sebelah sana. Kalau seberang sana, korang hanya perlu bayar 50 sen saja. Kalau jauh lagi, bayarlah ikut jaraknya yea. Layan muka excited kami sekeluarga.

tak sabar nak naik dah. cepatlah turun.  

pakcik sampan yang semangat nak masuk sekali





Ada satu hari tu, kitorang tengah naik sampan, terserempak dengan mereka-mereka yang tengah training sampan panjang ni. Selalunya kat depan akan ada gendang besar. Sambil-sambil diorang dayung tu, orang depan tu main gendang tu. Syiok oh tengok. Laju plak tu diorang dayung.