Tuesday, August 28, 2012

[Raya] Cerita Raya Pertama 2012



Assalamualaikum

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.


Dimulakan dengan gambar ayah dengan mak eden ni hah. Saja. Asyik muka eden je first, letaklah muka orang lain plak. Tak gitu? Tahun ni first time eden beraya Aidilfitri kat tempat lain selain negeri Kedah. Kali ni kami beraya kat Pulau Pinang. Cuma pagi raya sajalah. Lepas tu, tetap pulang ke kampung tercinta, Kedah yang Aman. 


Macam tahun lepas jugak, tahun ni beraya dengan dua biji kereta. Almaklumlah, semua badan dah besar, tak muat nak diisi dengan satu kereta. Destinasi pertama tentunya Bukit Choras, kampung mak. Kemudian ke Batu 5, rumah Toksu, rumah mak sedara mak eden. Lepas tu ke kampung belah ayah eden plak, kat Jitra. Semua sedara ayah duduk area dekat-dekat sana. 

Sambil beraya tu, tak lupa singgah Masjid Gurindam melawat kubur To' Timah, mak kepada ayah eden. Baru je meninggal bulan Januari lepas. Rindu eden kat arwah tok eden tu. Kat situ jugak kubur ayah kepada ayah eden, tokwan Omar yang meninggal beberapa tahun lepas. Semoga semuanya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Amin.

sebahagian kaum kerabat keluarga Ramli, Bukit Choras

Lepas dah beraya sampai ke malam, hampir tak berapa nak ingat dunia sampai 8 rumah hari pertama raya ni, kami patah balik ke Bukit Choras dan tidur kat sana. Rasanya lepas hampar ke tilam, semua kaum kerabat terus tidur sampai ke esoknya. Yelah, penat kot travel dan beraya. Tapi seronok. Yang pasti, masih ada lagi yang bagi duit raya kat eden ni. Terima kasih. Bolehlah eden guna nanti untuk masuk belajar semester depan.

sebahagian gambar raya hari pertama


No comments:

Post a Comment