Friday, August 31, 2012

[Aku] KL, Kami Kembali


Assalamualaikum

25 Ogos 2012. Aku kembali ke kota kesibukan, Kuala Lumpur. Kembali dengan bas. Ya, dengan bas sebab abang dah balik awal, dia kerja awal. So, aku dengan kakak terpaksalah naik bas. Tiket bas kami jam 12 malam. Malam senang sebab boleh tidur. Err, kalau siang pun sama jugak aku tidur. Salah konsep di situ nampaknya.


Memang langsung aku tak boleh nak tidur. Walaupun seat tu besar ke apa, mungkin aircond bas Konsortium terlalu sejuk. Menggigil aku sepanjang perjalanan. Macam mana nak travel g oversea macam ni? Sejuk aircond pun tak tahan. Itu lain kan? Mana ada sama. Takde. Takde.


Sampai seawal pukul 4 pagi lebih sikit. Awal gila. Tren pun tak start operasi lagi. Terpaksalah merelakan diri lepak kat KFC. Ramai je lepak situ. Semua terlena atas meja KFC tu. Aku? Masih tak berjaya tidur tapi muka dah cukup mamai, macam baru dapat dadah. Eh tahu ke aku muka baru dapat dadah macam mana? Tu perumpamaan je okay. Jangan salah anggap. Dadah pun aku tak pernah tengok. 


Tren start operasi pukul 6 pagi. Dalam pukul 5.45, aku dengan kakak dah gerak ke Plaza Rakyat. Ramai betul orang tunggu sepanjang laluan Puduraya ke Plaza Rakyat tu. Kiri kanan sampai ke pagar Plaza Rakyat. Kami terus gerak ke depan sebab bila pagar dah bukak, surelah nak beli token beratur panjang. Nasib baik elok je kat depan, pagar pun bukak. 

muka dah macam apa, tak tidur semalaman

Sampai je Bandar Tasik Selatan, singgah sebentar kat surau ERL untuk Subuh. Sunyi je pagi-pagi tapi suasana sangat nyaman. Rasa macam kat oversea. Mungkin sebab anasir-anasir jahat tak muncul pagi-pagi. Aman jadi rakyat Malaysia. Tiba-tiba.


Sampai je Putrajaya Sentral, tunggu plak abang ambil kami. Yelah, kalau bukan dia ambil sape lagi? Nasib baiklah lepas tu dia bawak makan. Sedap jugaklah Nasi Lemak kat Presint 8 punya foodcourt. Murah pun murah. Sebab tu ramai mungkin. Kalau nasi lemak biasa, RM1 je. Mana nak cari harga macam tu dah? Kat Putrajaya plak tu. Sampai je rumah, petang baru dapat tidur. Sungguhlah badan ni pelik ya amat.

nasi kakak. aku berlaukkan telur goreng je

1 comment:

  1. sedapnye nasi lemak tuu..

    btw, nice blog.. keep it up yee.. ehhee

    ReplyDelete