Assalamualaikum

Genting. Genting Highland.  Tahun 2012 baru berkesempatan menjejakkan diri dan kaki ke sana semata-mata untuk ke Anugerah Bintang Popular Berita Harian. Anugerah yang rasanya antara anugerah yang menggabungkan penyanyi, pelakon, dan pengacara. Selalunya akan ada specifik anugerah untuk penyanyi sahaja mahupun pelakon sahaja.

Terima kasih untuk orang yang sediakan breakfast sebelum bertolak, orang yang kasi tiket, orang yang menumpangkan kereta dan orang yang bertungkus-lumus untuk bilik. Terima kasih kakak-kakak dan abang Fun Corner. Semuanya demi sokongan berterusan kepada Mama kami siapa lagi cik Fara Fauzana lah.

Sebelum bertolak ke Genting, breakfast dulu di rumah Kak Dayah.

Kami ke sana konvoi tiga biji kereta. Alhamdulillah cuaca agak baik ketika naik puncak. Kereta pun tak banyak masa naik cuma bila dah naik tu, pening jugaklah tengok kereta dan orang. Alah sedikit dengan orang ramai tapi aku masih mampu berada di sana. Sangat ohsem juga walaupun waktu yang sama aku demam, batuk dan selsema. Boleh bayangkan macam mana.

muka-muka excited dah sampai puncak

Sebelum majlis start dan sebelum kami mula beratur, kami lepak sebentar kat bilik. Adalah yang sempat tidur. Aku nak tidur memang takdapat walaupun dah makan ubat. Ubat siap tulis Awas! Ubat ini mengantuk. Elakkan diri membawa kenderaan, Blablabla. Tapi takde effect langsung pun kat aku. Why why?

Lebih kurang pukul 4 petang, kami dah start beratur. Fun Corner waktu tu bergabung kejap dengan TZRFC. Macam-macam gelagat boleh tengok. Seronok sangat. Rupanya ada cara senang nak masuk awal tanpa berebut guna Fan Club dan khabarkan kat mereka anda dari Fan Club mana. Baiklah next year kami dah tahu. Tapi masih pergi ke next year? Itu kita tak tahu yea.

sebahagian dari Fun Corner dalam Arena

Kami masuk dengan cara berhemah dan berjaya dapat port baik punya untuk layan ABP ni. Excited semua menanti acara start. Selalunya paling meriah untuk award show semestinya acara red carpet. Time nilah nak tengok selebriti mana yang pakai lawa, yang seksi, yang smart, yang stylo, yang hensem. Aku tak terkecuali tapi kejap je sebab tak seronok kali ni aku tak bawak kamera. This is not cool man. 


Masa aku ulang keluar masuk dalam arena. Ternampak geng peminat Faizal Tahir. Tercari-cari kakak hot Dyana Samsuddin. Orang yang comel kat gambar atas ni. Dia antara yang selalu ngokngek jugalah. Tak larat nak layan kadang-kadang. Akhirnya ada jugak gambar kita dua kan? Ohsem.

Tahniah untuk Fara Fauzana. Masih lagi dapat memegang trofi Pengacara Wanita Popular dan Penyampai Radio Wanita Popular untuk tahun ni. Kami agak takut jika terlepas ke tangan orang lain sebab kebanyakan pemegang trofi adalah muka-muka baru walaupun dapat agak. Tapi alhamdulillah, kami bersyukur dia masih menang dan jangan risau, sokongan untuk awak akan berterusan, InsyaAllah.


Selepas award tamat, hajat di hati nak bergambar dengan Mama kami tapi sebenarnya dia terpaksa balik awal sebab sedikit penat. Takpelah takde rezeki tahun ni nak jumpa mama depan-depan. Oh ya, award yang aku pegang kat atas tu milik Artis Baru Wanita Popular, Tasha Shilla. Thanks akak Tasha pinjamkan award anda untuk Adik. Dia yang panggil adik okay. Tak tipu langsung. 


After that, kami buat dating dengan minah ni. Seorang pelakon yang sangat sengal kalau lepak dengan dia. Penat jugak cari hotel dekat Genting ni. Almaklumlah semua hotel dekat-dekat sampai keliru jugaklah yang mana satu tempat sebenar. Tapi dapat jumpa jugak dia. Agak lama tak jumpa. Last jumpa waktu buka puasa dengan dia tahun lepas. Boleh bayangkan tak berapa lama tak jumpa? Dia masih dia. Sangat ngokngek. Thanks cik Ramona Zamzam.

simple but nice dia punya baju for red carpet

Memang banyak pengalaman suka dan duka untuk aku. Terima kasih untuk semua yang bagi kenangan untuk aku time ni. Kawan-kawan Fun Corner semestinya. Anda semua best. Tahun depan ada jodoh, ada rezeki adalah kita kat sana lagi kan? Memang bestlah walaupun badan tak sihat. Lepas balik dari Genting ni, memang terbarai aku kat tilam rumah sewa ni. Sangatlah penat dan bertambah-tambah virus tapi alhamdulillah, sekarang dah sihat sepenuhnya. Ohsem.

Kami juga bukan je keluar kat tv tapi kat paper. Okay kami segan sekarang.

p/s : Gamba dari kak dayah, mama, adeqbun dan abang Jumaat. Thanks.


Assalamualaikum

Maafkan saya (Nada seakan-akan Zizan Razak). Almaklumlah dah lama tidak bercerita di blog bersawang ni dan hanya post pasal lirik lagu je. Alangkah pemalasnya aku di Sem 2 ni dan mungkin sebenarnya tidak berkesempatan nak update dan mungkin juga disebabkan line internet aku kat Shah Alam ni sangatlah lambat dan lembab. Back to the topic now.



Selamat datang ke Pulau Aman yang kusangkakan aman dan memang aman damai je pulau ni. Jangan tuan-tuan dan puan-puan risau. Cara untuk ke pulau ni hanya menggunakan bot. Anda takkan nampak kereta dan motosikal ye yang nampak cuma basikal sebagai pengangkutan utama kat pulau ni selain bot. Maklumlah perkampungan nelayan yang kini dah jadi pusat perlancongan.


Jeti untuk ke Pulau Aman namanya Jeti Batu Musang. Jalan nak ke sana kitorang lalu Stadium Batu Kawan. Kitorang jugak lalu kat kawasan Jambatan Kedua Pulau Pinang. Pastikan nama Jambatan tu nanti sedap didengar. Nak letak Jambatan Atenzone pun boleh. Eh takde kena mengena plak. Maafkan saya.


Oleh sebab hanya satu-satunya cara nak ke Pulau Aman hanyalah menggunakan bot, oleh itu for sure kita kena beli tiket untuk naik bot. Perjalanan hanya mengambil masa rasanya dalam 10 minit sahaja nak ke sana. Tiket untuk seorang hanyalah RM6 bagi perjalanan pergi dan balik. Kalau feeling-feeling nak duduk sana bolehlah beli sehala. Oh ya, kat sana pun sebenarnya ada chalet bagi sesiapa yang terasa nak stay. No problem.

Antara yang aktiviti yang boleh anda-anda semua buat kat sini mestilah mandi pantai. Ramai je mandi tapi kami tak mandi pun sebab cuaca waktu tu sangat-sangatlah buat kitorang membakar diri sendiri. Hanya sempat melepak je. Selain tu ada jugak orang berkhemah dan tapak perkhemahan disediakan berdekatan dengan Telaga Emas. Selain tu boleh cari siput. Boleh juga memancing dan tentunya boleh sewa basikal dan jalan-jalan sekitar Pulau Aman. 


Pada yang kelaparan, jangan risau. Ada banyak je kedai makan kat sana. Kedai runcit pun ada. Pada yang teringin nak merasa ikan bakar pun ada. Jangan risau cuma yang perlu risau pasal duit je. Oh ya, ada juga masjid untuk korang berjemaah. Ada juga klinik kesihatan kalau korang sakit. Kat sini sekolah kebangsaan pun ada. Macam-macamlah ada. Maklumlah Pulau Aman ni perkampungan nelayan. Kecil tapi hebat. Sini juga kadangkala jadi lokasi pengambaran. Terbaru hari tu telemovie Feri Terakhir lakonan Eira Syazira dan Azad Jasmin.


Macam biasa akan ada gambar perasan si Atenzone. Gila kamera betul budak tu kan? Puas melepak dekat Pulau Aman, kami sekeluarga kena naik bot dengan kadar segera sebab masa tu cuaca tiba-tiba bertukar. Kilat dan guruh tiba-tiba. Dahlah kat seberang, nak naik bot lagi memang bahayalah. Sampai je kat Jeti Batu Musang balik, singgah makan kat kedai koperasi. Makan Ais kacang. Taknak tinggi lagilah dia buat ais kacang tu. Tapi sedap tak rugi. Kat situ jugak ada orang jual cenderahati. Rantai, gelang and so on. Ayah beli fridge magnet je sebab lain dari lain sikit sebab berbentuk binatang. Tak salah dijual 3 keping RM10. Beli jangan tak beli untuk kenangan yea. 


Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home