Assalamualaikum


Bukit Bendera Pulau Pinang terletak 833 meter dari paras laut. Kali terakhir aku naik tak silap masa aku Tingkatan 4, tu pun disebabkan rombongan budak-budak sukan yang sekolah bawak. Kalau dengan family rasanya zaman aku sekolah rendah mungkin. Tak banyak sangat yang berubah. Cuma yang paling penting, dulunya nak naik lebih setengah jam, then kena tukar keretapi tapi sekarang ni, keretapi punya trip tunggu 5 minit je dan takpayah dah nak tukar-tukar. Untunglah =_=

cuba cari perbezaan ketara taknak orang oversea tahu harga tambang pelancong tempatan


Oh ya hampir terlupa info penting. Pada pelancong warga Malaysia, anda diwajibkan mengumpulkan semua IC mengikut jumlah tiket yang korang nak beli sebelum gerak ke kaunter. Orang dewasa jelah, kalau budak-budak rasanya takpayah nak tunjuk MyKid tu. Mungkin sebab pengurusan nak elakkan diorang ditipu sebab faham-faham jelah ada orang luar muka macam kita, orang kita muka macam orang luar. Renung-renungkan dan selamat membawa MyKad.




Digalakkan janganlah datang masa cuti umum cam kami ni. Ingatkan naik masa orang takde sangat, kat atas tu okaylah. Tapi rupanya bila kami sampai kat atas, tengok orang yang nak turun tu, masyaAllah ramai sangat-sangat. Serabut serabut. Nasib baiklah kami baru sampai atas tu. So, kami abaikan diorang yang beratur tu, buat tak tahu je jenguk pemandangan indah negeri Pulau Pinang, Pulau Mutiaraku.


semua bajet teropong padahal nak guna kena bayar kot

Lepas sejam lebih berjalan-jalan kat atas ni, beli apa-apa yang patut, kami terus pikir nak balik cepat sebab malamnya kami nak balik Selangor terus. Tapi malangnya line nak turun bawah tu masih lagi ramai macam kami sampai tu. Rasanya kami tunggu nak turun bawah lagi lama dari kami jalan-jalan kat atas ni. Dengan Pak Arab potong-potong line sukahati. Nasib baik diorang kat belakang, kalau kat depan memang kenalah. Penat kita beratur, sesuka hati je diorang nak buat-buat selit. I'm sorry lah.




Assalamualaikum

Raya, raya oh raya. Raya kedua hari tu ada kenduri doa selamat kat kampung ayah. Kat sini masih lagi dengan tradisi bergotong-royong. Tak mainlah order-order ni. Tugas budak muda cam aku ni jadi tukang potong-potong je sebab tak layak lagi nak menandingi tukang masak yang advance macam mak-mak sedara sama sepupu sepapat aku ni. Teruk tak? T_T


Tengah semua orang dok busy masak memasak ni, kitorang semua disajikan dengan show panjat pokok kelapa dari anak sedara aku ni. Rasa macam jarang tengok orang yang boleh panjat pokok kelapa dah. Semua sekarang pakai galah rasanya. Suka hati aku je kan cakap camtu. Mungkin sebab itu rutin dia, so memang cepatlah dia dapat sampai atas tu. Teruja kejap tengok.


Selepas settle semuanya, settle bacaan doa selamat, settle makan-makan semua. Kitorang kemas beg sebab nak gerak ke kampung sebelah mak kat Pendang. Sepanjang perjalanan nak ke sana, jalan semua jem. Sampaikan jalan yang tak pernah jem pun turut sama jem. Contoh macam kat bawah ni, kitorang tengok jelah. Nasib baiklah jalan kitorang smooth je. So, untuk buktinya, kitorang pun snap gamba jalan jem ni. tak pernah kot jem sampai camni.


Actually family sebelah mak ni diorang rancang nak buat makan-makan sikit. Untuk sedara sama jiran-jiran kat sekitar rumah ni. Kat sini tak sempat tolong banyak, cuma abang jelah tolong bakar sate yang penghabisan. Yang tak buat kerja pape, kitorang sembang-sembang kat depan tv. Tu jelah yang mampu kami buat.


Sambil-sambil dok makan nasi tomato sama ayam masak merah yang sangat menyelerakan tu, bapa sedara aku sorang ni tanya nak tengok wayang pacak ke tak? Aku kata takde masalah, pasanglah bolehlah layan. So, dia pun pasang dan dia pasang filem KL Gangster. Aku tak bape nak layan sebab dah pernah tengok sebelum ni. Ada yang layan, yang tak layan diorang khusyuk main bunga api dengan mercun. Aku pun join gak tapi bunga api jelah mampu. Korang yang lain jangan main tau, bahaya. Main bunga api cam aku takpe. Hikhik


Sesudah selesai majlis makan-makan ni, kami sekeluarga terus balik Penang. Tak tidur sini sebab esoknya ada agenda nak mendaki Bukit Bendera walaupun hari dah lewat sangat. Nasiblah Kedah dengan Penang tu tak jauh sangat. Gaya macam aku yang drive kan? Yang pastinya, lepas masuk je dalam kereta that time, aku terus tertido sampailah dah sampai Penang. Gila kejam tak teman abang aku drive. Itulah jadinya kalau penat. Memang tak ingat dunialah.

sepupu aku yang senget. tapi dah pandai cover macho. T_T

Assalamualaikum

Hey korang! Baru sekarang terasa nak update. Layankan jelah apa yang nak dicerita ni yea. Ada beberapa part yang pastinya. Seperti tahun-tahun sebelumnya, pastinya lokasi beraya kami mestilah di Kedah. Tahun ini di kampung sebelah ayah di Jitra, Kedah. Agak suram tahun ni sebab nenek sakit dan dia terlantar kat atas katil je. Sedih je tengok keadaan dia. Dan untuk pertama kalinya dalam sejarah, kali ini kami balik kampung naik dua kereta sebabnya dah tak muat. Dah besar rupanya kami adik-beradik ni. Cepatnya masa berlalu.


Kereta kat depan tu, ayah yang drive. Dalam kereta tu, ayah, mak dan abang yang sakit. Kereta sebuah lagi, kami berempat. Tukang drive semestinya abang aku sebab kereta dia. Kami yang lain ni jadi madam besarlah. Seronok sebab takpayah nak drive. Untunglah bak kata orang lain. Kami sampai kampung petang raya. Hujan lebat sepanjang perjalanan kot. Paksa abang berhati-hati sebab kalau tergelincir sikit, habis masuk sawah or longkang besar jawabnya.

anak kucing comel yang dijumpai kat kampung

Maaflah gamba raya pertama kat rumah sebelah ayah terlupa nak snap sebab khusyuk pergi beraya kat jiran-jiran nenek. Almaklumlah pagi-pagi raya kitorang ni memang kelaparan walaupun masa tu kat rumah buat laksa kot tapi pegi beraya dan beramah mesra itu lebih penting. Bila lagi nak kenal rapat kalau bukan hari raya?
Next destination adalah kat rumah nenek sedara kat mana tah. Tiba-tiba terlupa nama tempat. Padahal bukan raya pun mesti singgah. Mungkin blur di pagi hari macam nilah. Untungnya raya pertama tu diorang buat kenduri. Ada nasi tomato, kari daging, kari kambing dan ayam masak merah. Semua tu katering okay. Kat kampung pun sekarang ni susah dah nak cari yang masak sendiri. Rindunya zaman dulu-dulu bertungkus-lumus sama-sama siapkan menu-menu kenduri.

gamba sewaktu kejadian. siap dipaksa snap gamba famili diorang. 


Kalau hari raya, golongan mana yang paling happy? Mestilah budak-budak sebab time nilah diorang nak pau sehabis banyak duit raya. Tahun ni aku dapat paling sikit dalam sejarah. Hanya yang tertentu je yang masih bagi duit raya sebab diorang tahu pelajar U macam aku ni lagi perlu guna duit yang banyak. Thanks lah pada sesiapa yang bagi tu, wa sayang lu lebih lah.


wajah tuan rumah

Dulu waktu aku kecik, boleh dikatakan sangat rapat dengan family sebelah sini. Sekarang bukanlah nak dikatakan tak rapat cuma kadang-kadang agak janggal bila berbual. Mungkin sebab ada sesetengah tu, bila raya je dapat jumpa. Lepas raya, kirim salam jelah. Kalau jumpa tu bertuah sangat. Tapi takpe, sedang memperbaiki ke arah lebih mengenali mereka dengan rapat kembali. Marilah kita yea.

one of my pakcik sedara. he's cool man :)


Assalamualaikum

Actually tengok tajuk pun tahu kan? Sahlah berbuka puasa ni time bulan Ramadan yang lepas. Rasanya minggu terakhir puasa hari tu. Dua kali je berbuka kat luar. Satu dengan geng sawan. Satu lagi dengan pelakon baru ni. Sebelum ni asyik kacau dia kat fanpage je. Nasib baiklah dia on je bila aku dengan kak leo ajak dia berbuka sekali.

Kitorang pilih PappaRich The Gardens sebab kalau kat sini, takdelah crowded sangat macam Midvalley. Mahu sakit jiwa aku tengok orang yang ramai sangat ni. Bulan puasa memang boleh dikatakan memang port terbaiklah diorang kalau nak berbuka. Sebab takut kot-kot penuh, kitorang tempah. Alih sampai-sampai memang tak ramai sangat kat sini. Terbaik.

satu kat PappaRich The Gardens, satu lagi kat Pancake Midvalley

Tak cukup lepak kat The Gardens, kitorang gerak ke Midvalley cari dessert sebab si artis nak makan. Pusing dari bawah ke atas, last-last ternampak kedai Pancake. Macam best je plus tempat duduk dia menarik hati nak snap gamba. Rupanya cik Mona kita ni suka sangat dengan kamera. Memang kerja dia asyik pose jelah. Aku macam biasa tukang snap jelah yang mampu.

nilah jadinya kalau suruh dia pose. 

Kat Pancake ni makin keluar kesewelan kitorang. Adalah geng meja sebelah ni asyik pandang-pandang je kitorang macam tak pernah tengok orang je. Mungkin salah kitorang lah kot bising tak ingat dunia. Apa kisah, bila lagi kitorang nak jumpa si artis ni lagi. Sebab lepas raya ni dia start kuliah balik. Aku plak sambung belajar. Takpelah nanti boleh berhubung by twitter dengan facebook. Thanks Kak Leo belanja kat PappaRich dan Mona belanja kat Pancake. Nanti turn Aten plak belanja korang.


Oh ya, drama terbaru lakonan dia boleh ditonton kat TV9, setiap hari Khamis, 8.30 malam dalam slot Aurora, Kali Kedua. Watak dia katanya, dia jadi gedik dan jahat. Untuk 1st episod, boleh tahan muka tak puas hati dia. Kita tunggu episod seterusnya nextweek plak. Rasanya Kali Kedua ni boleh tahan best ceritanya. Yang penting, kita tunggu dan komen sama-sama if korang pun tengok tau.

Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home